Aktiviteter

· Majstångsresningar

Redan helgen före midsommar reses den första stången i en av Leksands byar. Andra lördagen efter midsommar reses den sista stången och den finns i anslutning till vandrarhemmet. Spelmän, ringlekar, servering och folkdräkter.

Sommarstång Sommarstång

· Musik och bygdespel

Musik vid Siljan pågår första veckan i juli med musik för alla smakriktningar från tidig morgon till sen kväll. Till den stora amfiteatern i kalkbrottet, Dalhalla, är det ca. 3 mil. Visningar och konserter. Runt Siljan kan du dansa hela sommaren. På utomhusbanor, bystugor och på logar till dansband, spelmanslag eller disco.

· Äventyret Sommarland

Minst en hel dags äventyr. Över 80 olika aktiviteter med Sveriges häftigaste vattenland.

· Släktforskning

Sökt dina rötter. Ett av Sveriges största släktforskarcentrum finns på gångavstånd med hela Sveriges kyrkböcker på mikrofilm fram till 1928.

· Tegera Arena

Inte bara ishockey. Musik, mässor och nöjesarrangemang året runt.

· Ishockey

Kom och se på ishockey. När såg du en match senast? På sommaren är det ishockeyskola i Tegera Arena.

· Fågelskyddsområde

Limsjön med fyra fågeltorn och en ca 7 km lång naturstig runt sjön. Ca 200 fågelarter

· Cykelythyrning

Bo på Dalarnas äldsta vandrarhem i genuin bymiljö. Hyr cykel och gör kortare eller längre turer i närområdet eller cykla Siljan runt! Bo på STF vandarhem i Mora, Orsa eller Rättvik. Cykelhyra: 70:- /dygn.

· Idrott och motion

Längdskidspår finns runt knuten på vandrarhemmet. Till Granberget där både slalom-, snowboard- och längdåkaren kan få fin åkning är det 10 km. Siljansleden, 30 mil cykel- och vandringsled. Det finns sim- och sporthall, ishall och konstfrusen uterink, konstfrusen inomhus curlingbana, fotboll, tennis- och basebollplaner. Tre km norr om Leksand finns en 18-håls golfbana.

· Naturum

Siljansnäs naturum ligger i ett naturreservat i Siljansnäs. Utsiktstorn och en ca 1,3 km lång naturstig. Längs stigen finns en kolarkoja. Utställningar om geologi, natur och miljö. Rovdjurscenter med information om varg, björn, järv och lo.

· Hantverkare/hemslöjd

På orten finns många hantverkare. Bl.a. vävning, konstsnickare, textilkonst, konstsmide, keramik, korgar, kurbitsmålning, möbelsnickeri, silversmide och skinnhantverk.

· Värt ett besök

  • Dalarnas största ”turistattraktion” fyndvaruhuset Clas Ohlson i Insjön.
  • Fabriksförsäljning Leksandsbröd längs riksväg 70.
  • Alfvéngården, Hugo Alfvéns hem från 40-talet till hans död 1960.
  • Leksands hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
  • Munthes Hildasholm byggdes i början av seklet av Axel Munthe som gav det vackra huset i bröllopsgåva till sin hustru. Trädgårdar anlagda på 1910- och 20-talen.

Vinterstång Vinterstång